FÖRSTASIDAN | OM OSS | GÅRDEN | SJÄLVPLOCK | PRISLISTA | KONTAKT
Så här gör man | KRAV | Hur en säsong ser ut

Dill

I morötter, persilja etc som gror långsamt, flammar vi det ogräs som kommer upp före grödan. Det sparar en hel del arbete och kan enkelt göras i hemträdgårdslandet: lägg någon glasbit där det är sått, när grödan börjar komma upp under glas är det strax på gång i hela raden och man kan gå över med t.ex. en vallabrännare, man behöver inte ens värma över 100 grader för att cellerna i ogräset ska förstöras.

Morotsfluga håller vi tillbaka genom att täcka från midsommar till slutet av juli. Kålen håller vi täckt, mot kålfluga mest, direkt från plantering och nästan hela juli ut. Frilandsgurka, ”västeråsgurka” och squash håller vi också täckt nästan hela säsongen, men då för värmen. Täckväven håller också fukt och motverkar att jorden hårdnar.

Mot kålmalens larver, och malar i vinbären använder vi Thurex, bakteriesporer, som är KRAV-godkänt, finns i naturen och bara påverkar deras larver. Mot bladmögel i potatis brukar vi behöva lägga ut Zence, ett KRAV-godkänt svampmedel.

Ogräset så, det motar vi med hand-och hjulhackning, kupning och handrensning, Det tar den mesta tiden under sommaren och det gör vi förstås tillsammans. Det är förvisso lättare att glädjas och förundras åt det som växer, i början av sommaren innan ogräset tränger på, men också arbetet med det har sina förtjänster.
Att arbeta sig trött och varm i grönsakslandet en solig sommardag, och sen kunna ta ett dopp nere i älven är livskvalitet.

Försäljningen, under slutet av växtperioden sköter Birgitta nästan helt. Principen är att kunden plockar allt själv, utom för svarta vinbär där vi också brukar anlita en vinbärströska en gång under säsongen, så att man kan beställa färdigplockade bär. Man behöver inte ha någonting särskilt med för att komma och plocka, utom lämpliga kläder, och helst gott om tid.
Vi har ju sett att det här också är rekreation för våra kunder. Påsar och säckar har vi liksom kärror, korgar, gräv, knivar mm. att låna.

Hösten innebär tömning av landen och nerbrukning av de växtdelar som inte gått till kompost. Och en lång vinter ser vi alltid fram emot.


Gullök
Mårtensgården HB, Mårtensgården 40, 94491 Hortlax | 0911-320 27