FÖRSTASIDAN | OM OSS | GÅRDEN | SJÄLVPLOCK | PRISLISTA | KONTAKT
Så här gör man | KRAV | Hur en säsong ser ut

Tomater

Facsimil
Klicka på bilden för att se en större version.


Klicka här för att läsa en artikel i PT från 2009-09-11.
Så här gör man

Innan ni åker ut 
Ring oss gärna för att kolla att det ni vill ha verkligen finns att skörda. Odlingen är inte stor, och mognad m.m. kan variera från dag till dag. Man behöver inte ha något särskilt med sig, utom lämpliga kläder (på förmiddan kan det t.ex vara mycket dagg i landen) och gott om tid. Och gärna fikakorg för paus. Påsar och säckar har vi liksom kärror, korgar, gräv, knivar och saxar att låna.


Plocka själv
Väl här är principen att man plockar allt själv (utom för maskinskördade svarta vinbär, som kan förbeställas till det tillfälle under hösten då vinbärströskan kommer). Börja gärna vid växthuset, här finns vi oftast och kan hjälpa er till rätta, eller kommer strax om ni ringer. Titta också på skyltarna i landen för att leta reda på vad ni vill plocka. Observera att det  ofta kan vara urplockat i början av en rad, men finnas längre ner i landet.


Potatis
Under senare år, med nya plockare, har vi märkt att många inte riktigt vet hur man tar upp potatis. Det blir ofta skador i potatisen och rätt mycket blir kvar i jorden.
Gör så här:
Först drar man upp blasten (om den inte redan är avslagen) och plockar av de potatisar som följer med. När man sen gräver ska man inte sätta ner potatisgrävet mitt på kupraden, där potatisen växer, för då är risken stor att man gör hack i potatisarna. Man bör sätta ner potatisgrävet vid sidan om, och dra det snett över fåran, så djupt att skäret kommer under potatisarna och lyfter upp dem till ytan. Dra växelvis från höger och vänster allt eftersom ni tar upp. Sen kan man gärna dra några tag efteråt så man rör om i ytan och hittar potatisar man inte sett förut. Lycka till!

Rensa
Lägg avfall och rens i blastbingarna. De finns bl.a vid regnskyddet vid fältet. Vi hoppas att ni hjälper oss hålla fint genom att inte lämna sådant ni kasserat ute i landen. Vid regnskyddet finns också påsar, knivar och fjädervåg. Rensa och packa i påsar kan man också göra vid växthuset.


Vägning och betalning
I växthuset väger och betalar man det man plockat. Ej kort - bara kontant.


Skörda och botanisera i egen takt i lugn och ro. Ta gärna paus, t.ex för promenad med fikakorgen till stranden.

Mårtensgården HB, Mårtensgården 40, 94491 Hortlax | 0911-320 27